Spanska mandlar

Almonds_MiMove

Ett måste för alla som bor utmed Medelhavets kuster i Andalusien, Murcia, Valencia, Katalonien och på Balearerna är att skåda de vackra mandelträden i full blom. Vi har ju sett enstaka mandelträd blomma här i Almuñécar. Men igår gjorde vi en utflykt upp i Alpujarra-bergen. Sluttningarna var fyllda små vita och rosa bollar dvs mandelträd som blommar.

Vi stannade på en rastplats och lyckades att få med de rosa mandelblommorna och de vita snötäckta Sierra Nevada topparna på samma bild.

Nyfiken som jag är har hag googlat fram lite fakta om mandelträden i Spanien.


Spanien är en av världens största producenter av mandlar. Dock, landet är fortfarande långt efter topproducenten USA. Bara Kalifornien producerar hela 80 procent av världens utbud av mandlar.

I takt med att människor blir mer hälsomedvetna världen över ökar också intresset för mandlarnas hälsobringande aspekter. De används som alternativ till både vete och mejeriprodukter. De används som mandelmjölk, mandelmjöl, i matlagning och som snacks. Ska man vara helt korrekt är mandlarna inte nötter utan en frukt, mycket nära besläktat med persikan men många officiella livsmedelsmyndigheter i världen samlar bland annat mandlar under den vidare benämningen träd-nötter.

I Spanien överger bönderna solrosor och vete till förmån för att olda mandlar. Samma skördemaskiner som används för olivträd går att använda även för att skörda mandlar vilket underlättar. Prognosen för 2018-2019 är att Spanien kommer producera 61 000 ton mandlar vilket är 15 procent mer än föregående säsong. Men ökad popularitet har också priset och marginalerna gått upp vilket gör att mandelodling ser ännu mer intressant ut för bönderna.

Spanien har en lång tradition av att använda mandlar i maten. Mandlarna ger en utpräglad nötsmak till till exempel den spanska soppan ajo blanco och till Spaniens julfavorit turrón som är en variant av nougat gjord på mandlar och honung. Trots att Spanien är en stor producent av mandlar importerar landet varje år stora mängder mandlar från Kalifornien, USA.

Mandelträd kräver ganska lite omvårdnad, inte särskilt mycket vatten och träden trivs i det torra Medelhavsklimatet. Det tar cirka två till tre år innan ett träd börjar bära frukt men sedan producerar varje träd frukt i femtio år eller mer.

Den spanska sorten av mandel är känd för att vara extra söt jämfört med varianter från andra länder. Kvaliteten på mandlarna är erkänt hög på grund av en högre fetthalt vilket gör mandlarna mjukare, mindre torra och med en intensivare smak.

Numera kan man se mandelodlingar på många håll i Spanien. Träden är speciellt väl anpassade att växa i jordar av sämre kvalitet och till och med på bergssluttningar. De är ett effektivt skydd mot jorderosion och träden behöver mycket lite vatten. Det har också visat sig att eftersom träden har ganska lite lövverk fungerar de väl som en naturlig brandvägg som hindrar bränder från att sprida sig.

Mandelträd är robusta träd som lever länge. I Medelhavsområdet har de en livslängd på mellan 60 och 80 år, ibland lever de så länge som till 100 år. Tillsammans med olivträdet är mandelträdet de träd som är mest odlade i större skala längsmed Medelhavets kust. Båda behöver ungefär samma klimat, en medeltemperatur på 15-18 °C, milda vintrar och heta somrar och inte mer än 600 mm av regn per år. Eftersom dessutom båda trädsorternas frukter kan skördas med samma maskiner lämpar det sig väl att odla båda sorter i samma områden.

Pollineringen sker mellan sen vinter och tidig vår. Tre dagar efter att blomman har öppnat sig är en perfekt tid för att befrukta den effektivt. När det väl är gjort växer frukten till sig snabbt. Efter tio veckor är den färdig att skördas.

Almonds_MiMove

Själva mandelfrukten ligger inne i ett grönaktivt, sammetslent hölje som blir rosaaktig när den mognar. Då spricker höljet, torkar och trillar av grenen. I Spanien händer detta ungefär mellan augusti och september och det är då mandelskördetiden infaller. Det är viktigt att skörda snabbt eftersom om vädret slår om och det börjar regna riskerar mandlarna att bli gråaktiga och svårare att sälja. Konsumenterna uppskattar den gyllene färgen.

Därefter går man igenom mandlarna och plockar bort de höljen som inte har trillat av, av sig själva. Sedan får mandlarna ligga i solen och torka i ytterligare två, tre dagar. Under den här processen får frukten också sin karakteristiska gyllene färg.

I Spanien växer det fler än hundra sorters mandlar men det finns fem kommersiella varianter. De är utvalda från de mandelsorter som är av finaste kvalitet. 

Spaniens fem kommersiella mandelsorter utmärker sig genom sina distinkta egenskaper och smaker. Beroende på sort är de speciellt uppskattade inom konfektyr-industrin men även skalade, rostade, saltade eller sötade i form av snacks. De är även goda och uppskattade i sin naturliga form.

Almonds_MiMove

Mandlarna klassificeras på många sätt. De som går under benämningen utvalda går igenom en noggrann urvalsprocess medan de icke-utvalda oftast är sålda utefter storlek. De utvalda används mest inom konfektyr- och bakindustrin.

Bittermandlar är en speciell mandelsort som ofta används inom kosmetikindustrin. Blandat med sötmandlar används de även ibland inom konfektyrindustrin som till exempel när man gör marzipan.

Mandlar kategoriseras även utefter deras skals hårdhet. Den här kommersiella typen inkluderar alla hårdskalsvarianterna i Spanien (Valencias, Largueta och Marcona). Den här termen inkluderar alla mjuk-skalsvarianter. Den tongivande är Mollar Tarragona. Det är den sort som säljs mest i sitt skal eftersom de är så lätt att skala på egen hand. Och så finns det Fitas som är det kommersiella nament på den sort som ursprungligen kommer från Ibiza och har mellanhårt skal.

Det är kanske något att tänka på nästa gång som man pratar om eller ska köpa mandlar. Det finns många olika sorters mandlar! Elvira hade sin egen Mandel – 91:an Karlsson. Jag brukar skoja med sambon och kalla honom för Mandel. Så han letade fram denna bilden på sig själv och hans Elvira.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s