En resa i Alpujarra-bergen, del 1

E n buss fylld med glada pensionärer lämnade Amuñécar på tisdag morgonen. Vi lämnade kusten och åkte upp till nationalparken Las Alpujarras.

Efter 1 timmes resa stannade vi i Soportujar som också kallas för Häxbyn. Där gjorde vi på en liten rundvandring i byn, såg på häxorna, draken och en liten grotta. Detta var den första av de vita byarna som vi besökte under vår 2-dagars resa.

 

 

 

Efter frukosten fortsatte vi till Capileira. I Capileira blev det en ny rundvandring. Sen blev det lite shopping i småbutikerna. Vi såg blommande Magnolia och Mandelträd. På några Mandelträd fanns det redan stora mandlar.

Efter lunchen fortsatte vi vår resa till Pampaneira. Där blev det en ny rundvandring till  familjegatan och platsen där man tvättade förr i tiden. Det var där som man samlades, tvättade och diskuterade nyheter eller utbytte skvaller. Efter år 2000 blev det dock förbjudet att tvätta där. Före övernattningen i Pampaneria besökte vi en liten chokladfabrik. Några shoppade loss medan andra valde att släntra runt i byn och titta in i affärer eller på någon uteservering.

I byn bor 344 invånare. Den ligger 1 638 m ö.h. Alla de vita husen har skiffertak. Det gör att inomhustemperaturen är jämn. Det är svalt inomhus på sommaren och varmt i vintertider. De har ett kallt stäppklimat i trakten med en årsmedeltemperaturen på 13 °C.  Det märkte vi för våra sängar var bäddade med både en varm filt och ett varmt täcke. Dessutom hade vi ju ett varmt sängöverkast – om vi trots allt skulle frysa.

Dagen avslutades med en god middag i trevligt sällskap. En första dag på resan var mycket lyckad. Dag 2 skriver jag om imorgon.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s